На коалиционен съвет тази вечер управляващите формации обсъдиха в Министерския 

...
На коалиционен съвет тази вечер управляващите формации обсъдиха в Министерския 
Коментари Харесай

Управляващата коалиция обсъжда 2 часа казуса за военна помощ за Украйна


На съдружен съвет довечера ръководещите обединения разискаха в Министерския  съвет даването на военно-техническа помощ за Украйна, което в сряда ще е на дневен ред в Народното събрание. Срещата на ръководещата четворна коалиция продължи близо два часа и приключи без съответен резултат.

Окончателно решение не беше реализирано – Българска социалистическа партия са срещу подкрепяне с оръжие, Политическа партия и Демократична България са заявили, че са „за“ предоставяне на военна помощ, Има Такъв Народ ще гласоподават по съвест.

След два часа диспути конфигурацията не е изменена.

В сряда в пленарната зала на Народно събрание ще се гледат и трите плана за решение – два от тях – на Демократична България и на ГЕРБ, плануват военно-техническа помощ, а планът на Политическа партия е компромисен.

След изказванията на съпредседателите на най-голямата парламентарна групировка – Кирил Петков и Асен Василев, изглеждаше, че депутатите от Политическа партия възприемат по-твърда позиция.

Сега обаче опитите да се реализира консенсус с Българска социалистическа партия не престават. Търси се подобаващата дефиниция. Знак за това даде представителят на Има Такъв Народ Станислав Балабанов, който на влизане в Министерски съвет сподели, че по време на визитата в Киев украинският президент Володомир Зеленски не е желал оръжие, а техническа помощ и икономическа и морална поддръжка.

Балабанов    разгласи, че ще се работи за обсега на това, което Народното събрание би трябвало да даде като мандат на държавното управление за даване на помощ на Украйна.  Той коментира и позицията на Българска социалистическа партия, че ще изоставен ръководещата коалиция, в случай че държавното управление гласоподава за изпращане на оръжие:

„ Всеки може да реши каквото реши. Сега, от време на време страховете от това, че могат да се изгубят персонални позиции в политически партии са от едната страна на барикадата, от другата страна са човешки животи “.

На въпрос дали ще се опита да убеди Българска социалистическа партия за ремонт на военна техника за Украйна, Балабанов сподели, че ще показа това, което е видял и чул от президента Володимир Зеленски:

„ Не съм седнал да увещавам никого, това лежи на съвестта и отговорността на всеки един човек, тъй като тук е честен въпросът, защото хората като нас сега губят животите си в Украйна, само че всеки ще взема решение “, сподели още Балабанов, представен от БГНЕС.

Темата разяснява по-рано и началникът на кабинета на Кирил Петков  Лена Бориславова – „ Не имам вяра да има разпад на коалицията“ , съобщи тя пред Нова телевизия. Впечатлението ѝ за обединението е, че е постоянна и работи крепко.

„Това, което ще създадем през днешния ден, е да актуализираме информацията за нашите съдружни сътрудници във връзка с дейностите на държавното управление за гарантиране на енергийната сигурност. Ще приказваме за инфлационните ограничения. На тези препоръки се разискват всички настоящи теми“, сподели Бориславова за днешния съдружен съвет.

Коментар от началника на кабинета пристигна и за думите на президента Румен Радев, че хората, които взимат решения, би трябвало да се преценяват на първо място със сигурността на българите:

„Конфликтът е доста покрай границите на Полша и Румъния. Това са страни, които изпращат военна помощ. Тяхната национална сигурност зависи от груповата сигурност на Европа и НАТО“, сподели Бориславова.

В сряда депутатите ще вземат решение за даването на военна и техническа помощ на Украйна – това е записано като първа точка на постоянното съвещание на Народно събрание.

Предстои и разглеждането на Проект на решение за възлагане на Министерския съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна и Проект на решение за предприемане на ограничения по отношение на войната в Украйна.

Очаква се депутатите да подложат на второ гласоподаване Законопроект за одобрение на Договора (Писмо за предложение и приемане на оферта/Letter of Offer and Acceptance – LOA) за допълнение и изменение към Международен контракт (LOA) BU-P-AAD „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги“.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР